210 років з Дня народження Т.Г. Шевченка

210 років з Дня народження Т.Г. Шевченка

До 210-річчя з Дня народження генія, вид...

Дорогі жінки!

Дорогі жінки!

Щиро вітаю вас зі святом весни та жіночн...

Шановні мешканці Вишневої міської громади!

Шановні мешканці Вишневої міської громади!

26 лютого в Україні відзначають День спр...

Шановні мешканці Вишневої міської громади!

Шановні мешканці Вишневої міської громади!

24 лютого закарбувалося у наші думки та ...

ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Запит на отримання публічної інформації
Бюджет участі Вишневої міської територіальної громади
електронні петиції
Ставки місцевих податків та зборів на 2024р. Детальніше тут

Реквізити рахунків для обліку доходів бюджету Вишневої міської ТГ Державний бюджет у 2024 році
Вишневої міської ТГ Міський бюджет       у 2024 році

Офіційно




Back Головна

«Якість знань зіграє свою роль»

«Якість знань зіграє свою роль» «Якість знань зіграє свою роль»

В батьківських групах вишнівських шкіл зараз активно обговорюють дві досить складні та хвилюючі теми.

По-перше, в новинах повідомили, що за реформою шкільної освіти в найближчі роки старші класи залишать тільки в ліцеях, а решта закладів зможе давати освіту тільки до 9 класу. Звісно, батьків хвилює, що буде зі школами Вишневої громади. Друга тема – це обіди в шкільних їдальнях.

За коментарями ми звернулися до голови депутатської комісії Вишневої міської ради з питань освіти Віктора Костини.

Роз’ясніть кілька моментів по шкільній реформі, бо кажуть різне. Що 10-11 класи закриватимуть в усіх школах, крім ліцеїв. Що дітям після 9 класу доведеться йти в ПТУ. Що в містах з населенням до 50 тисяч старшої школи не буде взагалі. Що з цього правда, а що ні?

-          Функціонування загальноосвітніх закладів здійснюється у відповідності до нового закону «Про повну загальну середню освіту». Структурно заклади середньої освіти мають бути поділені на три групи – початкові школи (1-4 класи), гімназії (5-9 класи), ліцеї (10-11 або 10-12 класи). Але я хотів би заспокоїти батьківську громадськість, панікувати не варто. По-перше, за законом, перспективи розвитку закладів освіти будуть вирішуватися органом місцевого самоврядування. Ми врахуємо побажання наших громадян. По-друге, ми маємо час для підготовки, реалізація нововведень планується з 2024 року.

-    Ви гадаєте, що все це за час реалізації реформи ще буде коригуватися?

-    Скоріш за все, так. В тому числі – і з огляду на думку громадськості. Звісно, це не привід сидіти склавши руки і чекати, що там в Кабміні чи Верховній Раді буде вирішено за нас. Як освітятин скажу, що шкільна система Вишневої громади – одна з найпотужніших на теренах колишнього Києво-Святошинського району. За результатами ЗНО, всі п’ять шкіл Вишневого та Крюківщини входять в сто кращих по Київській області, а три з них – в тридцятку кращих. Якщо рахувати, що в області більше ніж п’ять сотень середніх шкіл, це дуже непогано. Гадаю, що якість знань зіграє свою роль, коли буде вирішуватися питання подальшого статусу шкіл. Частина закладів вже отримали статус ліцею, зокрема ЗОШ №3 та ЗОШ №4, і вони найближче до вирішення завдань профільної школи. У решти ця робота попереду.

-   Статус ліцею звичайно передбачає, що школа має свій профіль, поглиблено вивчає той чи інший предмет.

-  Кожна наша школа має свою родзинку, свої особливі успіхи. Вишнівська ЗОШ №2 завжди славилася високим рівнем викладання української мови та літератури, говорячи про ЗОШ №1, часто згадують біологію та хімію. Визначитися із спеціалізацією має кожна школа, яка планує стати ліцеєм. Наша депутатська комісія, враховуючи думку керівників шкіл, ініціювала розробку Програми перспективного розвитку загальноосвітніх закладів громади на 2021- 2024 рр., яка і буде передбачати всі підготовчі заходи по вказаній реформі. Запрошуємо до спільної роботи педагогічні колективи, батьківську громадськість. Разом ми створимо умови для розвитку кожного нашого закладу.

-   А як щодо шкільних обідів? Чи тут буде врахована думка громадськості? 

-  Давайте я поясню ситуацію. За законом, безкоштовні обіди в школах мають бути для пільгових категорій школярів. Крім того, міський голова Ілля Діков поставив вимогу, щоби обов’язково годували також всіх першокласників. Наступне питання, яке потрібно вирішити найближчим часом, по всім школам громади – якість харчування. Район виділяв на обіди 13 гривень 50 копійок.

-   Звісно, цього недостатньо.

-  Так, і міська влада заявила, що готова збільшити фінансування. Настільки, наскільки це необхідно для того, щоби у дитини був повноцінний обід. Наступний крок – забезпечити можливість платного харчування для всіх школярів. Ось базова програма дій в цій сфері. І ми, депутати, проголосували тому, що інакше, буквально наступного дня, шкільних обідів би просто не було – громада мала швидко перебрати на себе фінансування. Далі можна вдосконалювати, вирішувати, що нам треба і скільки реально дітей, в умовах карантинних обмежень, можуть харчуватися у шкільній їдальні, але в цілому процес запущений. Це найголовніше.

 


Приблизна вартість обіду становитиме 25 грн

Директори шкіл Вишневого про харчування у закладах.

Володимир Плахотнюк, директор Вишнівської ЗОШ № 1:

«У нашій їдальні проведено капітальний ремонт, завдяки районному та міському співфінансуванню. До того, наш заклад переміг в урядовій програмі «Спроможна школа для кращих результатів». Це дало змогу обладнати харчоблок їдальні сучасним обладнанням – посудомийною машиною, пекарською шафою, холодильником, установками для механічної обробки овочів та техніку для змішування тіста.

Невдовзі маємо отримати дозвіл на експлуатацію харчоблоку від Держспоживслужби. Зараз заключаємо договори з постачальниками продуктів, збираємо заяви від батьків, укладатимемо договори, складаємо кошторис тощо. Всі ці формальності маємо завершити найближчим часом, щоб діти отримали якісне та здорове харчування. Зараз харчуємо безкоштовно тільки 1 класи та учнів пільгових категорій».

 

Тетяна Пашинська, директор Вишнівської школи № 2:

«Харчуємо тільки 1-класи та учнів пільгових категорій. Платно будемо харчувати, як тільки буде рахунок, підпишемо договори з батьками на платне харчування. Щоб можна було попередньо замовити продукти, хоча б на місяць, харчоблок має знати скільки обідів готувати.

До речі, оплата проводитиметься безготівково. Також просимо батьків подбати про карту «Юніора» або ж іншу карту, щоб дитина могла розрахуватися. Так як придбати навіть ту саму випічку можна буде тільки через термінал».

Наталія Руденко, директор Вишнівського академічного ліцею «Основа»:

«Так як ми самостійна структура, в кінці минулого року за залишкові кошти закупили продукти харчування, тому ніяких перебоїв з харчуванням не було. Зараз харчуємо безкоштовно 1-ші класи та пільгові категорії. Для всіх інших вже поставили термінали, де діти зможуть оплачувати якісні обіди, приблизна вартість становитиме 25 грн».

 

Надія Гарбар, в.о. директора Вишніського ліцею «Ідеал»:

«Поки ніяких змін. У нашому закладі Приватбанк поставив термінал, зараз оновлюємо ключі до нього. Тут діти невдовзі зможуть розраховуватися за обіди, у когось вже є картка «Юніора», а комусь потрібно замовити».

Новини державних органів

Податкова повідомляє