ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.

Увага! Ботулізм!

Звертаємо увагу населення!Щороку реєструються випадки захворювання серед населення Київської області, в тому числі і мешканців наших територіальних громад на таку небезпечну і підступну хворобу, як ботулізм, який у разі несвоєчасного звернення та розпочатого лікування в умовах медичного закладу може закінчитися смертю хворого.

Що ж це за хвороба і як від неї можна вберегтись?

Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, яка в першу чергу вражає центральну нервову систему людини. Початковими проявами ботулізму є головний біль, сухість у роті, слабкість, різке погіршення зору (двоїння в очах, «туман», «сітка» перед очима), косоокість, розширення зіниць. Характерною ознакою захворювання є відсутність лихоманки, закрепи, що не піддаються дії проносних засобів, очисної клізми. У хворого змінюється голос (стає гугнявим, осиплим) іноді зникає зовсім, стає важко ковтати, дихати, рухатись, наростає м’язова слабкість.

Викликають захворювання на ботулізм мікроорганізми клостридії, місцем постійного перебування яких є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, продукти харчування (овочі, гриби, рибні та м’ясні продукти), далі – в шлунок людини, тварини, птахів, риби. Захворювання на ботулізм викликає не сам збудник (клостридії), а токсин який утворюється в результаті діяльності збудника і є одним із найбільш сильнодіючих природних токсинів. Швидкість токсиноутворювання є досить значною і становить 12-24 години. Зараження дорослої людини відбувається найчастіше через шлунково-кишковий тракт.

Особливістю збудника хвороби є те, що в одному і тому ж продукті токсин накопичується гніздами. Таким чином, споживаючи один і той же продукт, консерви з однієї і тієї ж банки, одні люди можуть захворіти, а інші – ні. Варто знати, що впродовж останніх років як чинник передавання ботулізму домінують м’ясні вироби, риба і рибопродукти, далі-гриби і інші продукти харчування.

Щоб уберегти себе і свою родину від ботулізму треба пам’ятати і суворо дотримуватись правил приготування консервованих продуктів в домашніх умовах. А це, перш за все, використовувати доброякісні овочі, фрукти, гриби, м'ясо, рибу та інші, які необхідно ретельно промити  у великій кількості проточної води, попередньо очистивши від залишків ґрунту. Важливо використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, кислоти, цукру, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції. Рибу, м'ясо необхідно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при певній температурі та тиску. При консервуванні грибів обов’язково використовувати кислоту в потрібній концентрації. Зберігати консервовані дома продукти необхідно в умовах холоду. Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти, виготовлені в домашніх умовах, «з рук», на вулицях і ринках, не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою.

У разі виникнення ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря, адже своєчасно розпочате лікування збереже ваше здоров’я і життя.

 

Завідувач сектору державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Вишневого відділу Головного управління
Держпродспоживслужби
в Київській області                                                                                                         Т.П. Демченко