ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

За 2020 рік малий та середній бізнес Київщини поповнив місцеві бюджети на суму 2,4 млрд грн єдиного податку

 

За 2020 рік динаміка приросту надходжень єдиного податку до бюджетів територіальних громад зросла на 9%. Про це повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова. «Протягом минулого року малий та середній бізнес поповнив місцеві бюджети на суму 2,4 млрд грн. Додатково на розвиток громад підприємці-спрощенці спрямували більше 194 мільйонів гривень».

Більшу частину коштів до місцевих скарбниць сплатили фізичні особи-підприємці: майже 1,9 млрд грн із темпом приросту до січня-грудня 2019 року 11% та додатковою сумою 182 млн грн. Юридичні особи (ІІІ група) забезпечили 248 млн грн, що на 2% або 5,3 млн грн більше за відповідний показник 2019 року. У свою чергу, сільгоспвиробники-спрощенці сплатили 252,4 млн грн, збільшивши надходження єдиного податку на 3% або 7 мільйонів гривень.

Найбільші суми податку забезпечили підприємці, які ведуть діяльність на території Києво-Святошинського району – 449 млн грн, Білоцерківського та Ірпінського – 419 та 335 млн грн.

 

Куди звернутись платнику, якщо в меню «Стан розрахунків з бюджетом» Електронного кабінету відображена недостовірна інформація?

 

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що електронний сервіс ДПС Електронний кабінет  забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, шляхом, зокрема:

-перегляду інформації про платника податків, пов’язаної з обліком платників податків та адмініструванням податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійсненням податкового контролю, у тому числі дані оперативного обліку податків, зборів, ЄВ (у тому числі дані інтегрованих карток платників податків), дані системи електронного адміністрування ПДВ, дані системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового;

- перегляду інформації по єдиному рахунку, у тому числі з Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника;

- проведення звірки розрахунків платників з державним та місцевими бюджетами, а також одержання документа, що підтверджує стан розрахунків, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з електронного кабінету.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету надає платнику податків, з використанням кваліфікованого електронного підпису, доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу.

Меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє надіслати лист (запит тощо) до відповідного органу ДПС.

Також платник податків має можливість отримати інформацію щодо стану розрахунків за податками, зборами та ЄВ у довільній формі за місцем знаходження на податковому обліку у контролюючому органі.

У разі, якщо платник податків вважає, що в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету відображена недостовірна інформація за податками, зборами та ЄВ (задвоєння оплати/нарахування, переплата/недоплата), він  може надіслати запит до органу ДПС за основним (неосновним) місцем обліку щодо звірки стану розрахунків з державним та місцевим бюджетами, цільовими фондами за податками, зборами та ЄВ у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету з копією зображення відповідної інформації на екрані монітора, отриманою за допомогою клавіші Print Screen на комп’ютерній клавіатурі, та даними платника щодо такого стану з підтверджуючими документами (у разі їх наявності) або звернутися до органу ДПС за основним (неосновним) місцем обліку.

 

Дії СГ, якщо фіскальний чек відсутній на вебпорталі ДПС у Реєстрі «Пошук фіскального чеку

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що інформація про фіскальний чек з’являється на вебпорталі ДПС у Реєстрі «Пошук фіскального чеку» у разі:

-     фіскалізації чека у режимі онлайн - після отримання на пристрій підтвердження його фіскалізації на фіскальному сервері ДПС;

-     фіскалізації чека у режимі офлайн - після отримання від пристрою пакету даних про чеки сформовані в режимі офлайн (після відновлення зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером ДПС).

Якщо фіскальний чек відсутній за результатами пошуку засобами Електронного кабінету, то необхідно повторно перевірити введені дані у пошукових реквізитах та повторити пошук.

У разі відсутності фіскального чеку суб’єктом господарювання може бути надісланий лист з повідомленням про його відсутність до ДПС. До такого повідомлення необхідно додати копію чеку, який не знайдено

 

 

Подання декларації про майновий стан і доходи особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність у разі її припинення

 

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що згідно абз.1 п.п. 2 п. 11.18 розд. ХI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі - Порядок №1588), фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, знімаються з обліку після припинення незалежної діяльності, за наявності документально підтвердженої інформації відповідного державного органу, що реєструє таку діяльність або видає документи про право на заняття такою діяльністю (свідоцтва, дозволи, сертифікати тощо), та/або поданої до контролюючого органу за основним місцем обліку заяви про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП (далі - Заява за ф. № 8-ОПП).

Внесення до Реєстру самозайнятих осіб запису про припинення незалежної професійної діяльності фізичною особою не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання (п.п. 4 п. 11.18 розд. ХI Порядку
№ 1588).

Згідно з п. 178.4 ст. 178 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі - податкова декларація) за результатами звітного року у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Платники податку на доходи фізичних осіб подають податкову декларацію до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ - п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ.

Чинним законодавством не передбачено особливих термінів подання податкової декларації фізичними особами, які подали Заяву за ф. № 8-ОПП про припинення незалежної професійної діяльності.

Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності повинні зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, нарахованого на доходи від провадження незалежної професійної діяльності в розмірах, визначених відповідно до закону - п. 178.7 ст. 178 ПКУ.

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації - п. 179.7 ст. 179 ПКУ.

Отже, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі її припинення, зобов’язана подати податкову декларацію за результатами звітного року до 1 травня року, що настає за звітним та самостійно сплатити до 1 серпня року, що настає за звітним, суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

ГУ ДПС у Київській області