ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України повідомляє

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України повідомляєПАТ «Київоблгаз» ЗОБОВ'ЯЗАНО припинити порушення  конкурентного законодавства

Адміністративною колегією Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету надані рекомендації ПАТ «Київоблгаз» щодо припинення дій, що містять ознаки порушення конкурентного законодавства

 

За результатами розгляду заяви ОСББ «Грінхауз – 2012» щодо дій Бориспільської ФЕГГ ПАТ «Київоблгаз» встановлено обставини, що свідчать про наявність в діях газопостачальної організації ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Філія, встановила Об’єднанню, з яким  не уклала договору, зобов’язання, щодо повірки лічильника та коректора газу всупереч томущо ОСББ «Грінхауз – 2012» не є власником комерційного вузла обліку.

Колегією такі дії визнано такими, що містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку транспортування та постачання природного газу розподільними газопроводами.

З метою припинення таких дій, ПАТ «Київоблгаз»  в особі Бориспільської ФЕГГ зобов’язано ліквідувати припис, щодо проведення Держповірки лічильника газу та об’ємного коректора газу протягом 10 днів з моменту отримання рекомендацій.

Товариство попереджене, що за умови виконання положень рекомендацій та вжиття відповідних заходів, провадження у справі не буде розпочато.

 

ПАТ «Київобленерго» ЗОБОВ'ЯЗАНО здійснити перерахунок  плати за електричну енергію

Адміністративною колегією Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету надані рекомендації ПАТ «Київобленерго» припинити дії, які містять ознаки порушення конкурентного законодавства

За результатами розгляду заяви громадянина, Відділенням встановлене необґрунтоване нарахування підприємством середньомісячного обсягу споживання електричної енергії. Такі дії, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку постачання електричної енергії за регульованим тарифом.

Колегія зобов’язала ПАТ «Київобленерго» припинити вищенаведені дії шляхом здійснення протягом 15 днів з дня одержання рекомендацій перерахунку плати за електричну енергію громадянину та відповідно до цього привести у відповідність середньомісячний розрахунок споживання.

Товариство попереджене, що за умови виконання положень рекомендацій та вжиття відповідних заходів, провадження у справі не буде розпочато.

 

 

ФОП Маршалок В.А. припинив реалізацію пельменів «Дитячих»до складу яких входили заборонені харчові добавки

За результатами вжитих Київським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету заходів, ФОП Маршалок В.А. (Київська обл., м. Біла Церква) припинив реалізацію продукту «пельмені «Дитячі», залишки напівфабрикатів відправлено для згодування непродуктивним тваринам

Підприємцем виготовлявся та реалізувався напівфабрикат: пельмені «Дитячі» на етикетці якого крім надпису були зображені дитячі іграшки. Відповідно до специфікації продукції, харчова добавка, яка містилася в пельменях «Дитячі» мала в своєму складі стабілізатори Е451, Е450; підсилювач смаку Е621; антиокиснювачі Е316, Е330, які заборонено використовувати в виробах, рекомендованих для дитячого та дієтичного харчування (стаття 9 Закону України «Про дитяче харчування»).

Продукція, яка призначена для дітей, має виготовлятися із дотриманням жорстких критеріїв до її споживчих властивостей. Виробництво дитячого харчування вимагає дотримання певних умов: продукт повинен бути безпечним без яких-небудь синтетичних барвників, ароматизаторів, консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку (стаття 9 Закону України «Про дитяче харчування»).

Одним із найбільш розповсюджених випадків введення споживачів в оману є маркування виробниками харчових продуктів, призначених для масового споживача, позначенням «Дитячі», без належних на те підстав, оскільки назва «Дитячі» може свідчити про споживчі властивості продукту.

Продукція для дітей асоціюється у більшості споживачів  з найвищим рівнем якості: найкращою сировиною, мінімумом добавок, пильним контролем показників безпеки.  Вироби, призначені для дитячого харчування та харчування дітей дошкільного та шкільного віку, відрізняються від інших виробів певними вимогами до складу продукції та якості сировини.

Як встановило дослідження, розміщення ФОП Маршалок В.А на етикетці Продукту  назви «Дитячі» із зображенням дитячої іграшки, може створити у споживачів враження, що така продукція призначена, зокрема, для дитячого харчування. Водночас, текст для етикування Продукту виробництва ФОП Маршалок В.А не було затверджено МОЗ (стаття 11 Закону України «Про дитяче харчування»), ця продукція не проходила державну санітарно-епідеміологічну експертизу та державну реєстрацію в порядку, встановленому КМУ. Крім того, до складу Продукту входять заборонені харчові добавки.

Враховуючи вищенаведене, дії ФОП Маршалок В.А. адміністративною колегією відділення, визнано такими, що мають ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, у вигляді поширення інформації, що вводить в оману,

ФОП Маршалок В.А. повідомив, що припинив реалізацію продукту «пельмені «Дитячі», залишки напівфабрикатів відправлено до Білоцерківського МВ ГУМУС для згодування непродуктивним тваринам.