ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Пенсії громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території

Пенсії громадянам, які проживають на тимчасово окупованій територіїУрядом затверджено порядок виплати пенсій і надання соціальних послуг громадянам України, які проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (постанова від 02.07.2014 р. № 234).

Цей порядок визначає механізм виплати пенсій та надання соціальних послуг громадянам України, які проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя й не отримують пенсії і соціальні послуги від Пенсійного фонду Російської Федерації або інших міністерств і відомств, що здійснюють пенсійне забезпечення в Російській Федерації.

Для отримання пенсії від України особі необхідно подати в територіальний орган Пенсійного фонду заяву про отримання пенсії відповідно до законодавства України із зазначенням місця проживання (реєстрації) та пред’явити паспорт громадянина України (або паспорт громадянина України для виїзду за кордон). Ці документи також можна надіслати поштою, або їх може подати представник, який повинен мати при собі документ, що посвідчує його особу, і подати нотаріально засвідчений документ, котрий підтверджує його повноваження. У такому разі справжність підпису на заяві засвідчують нотаріально.

Територіальний орган Фонду надсилає в органи Російської Федерації запит про надання пенсійної справи.

Виплату пенсії (після надходження пенсійної справи разом із документами про припинення виплати пенсії) поновлюють із часу припинення виплати за місцем попереднього одержання пенсії.

Отримати пенсію можна двома способами:

1. Поштовими переказами, зокрема міжнародними, за місцем проживання особи на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя;

2. Відповідно до порядку виплати пенсій та грошової допомоги, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 р. № 1596, за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги, через їхні поточні рахунки в банках.

При цьому рахунок відкривають у банку, з яким територіальний орган Пенсійного фонду України уклав відповідний договір, та який розташований за межами тимчасово окупованої території.

Однією з головних умов для продовження переказу пенсії є підтвердження того, що особа, яка отримує пенсію, жива й має паспорт громадяни України (паспорт громадянина України для виїзду за кордон). Такі дані мають передавати в територіальний орган Пенсійного фонду України щороку до 31 грудня. Уразі неподання зазначених документів, виплату пенсії буде припинено з 1 січня наступного року й поновлено після їх подання.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 07.07.2014 р. № 13-4 визначено органи, що здійснюють пенсійне забезпечення й надання соціальних послуг особам, котрі проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя:

·        головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській областіпенсійне забезпечення осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (окрім військовослужбовців строкової служби та членів їхніх сімей) або згідно з міжнародними договорами України з пенсійного забезпечення, згоду на обов’язковість яких надала Верховна Рада України;

·        управління Пенсійного фонду України в Генічеському, Каланчацькому, Новотроїцькому та Чаплинському районах Херсонської областістосовно осіб, які отримують пенсію відповідно до інших законодавчих актів.

Отже, громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, зможуть оформити продовження виплати пенсії відповідно до законодавства України, звернувшись до зазначених управлінь.

 

 

Начальник управління                                            В.В.Харченко