ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Сім тисяч квітів і понад 500 дерев та кущів

Найбільше у 2020 році було висаджено дерев та кущів у парку Перемоги, вздовж вулиці Освіти, а також у сквері на вул. Машинобудівників.

«Цього року буде висаджено не менше, – говорить заступник директора КП «УКГ» Віктор Гаращук. – А враховуючи те, що до нас приєдналася ще Крюківщина, навіть більше. Як завжди, навесні вже починаємо роботи із озеленення».

Ще одне складне питання – це санітарна обрізка дерев, яка завжди викликає дискусію між комунальниками та активістами громади. Одні вважають, що санітарна обрізка вкрай необхідна і подовжує життя деревам, інші називають її знищенням зелених насаджень. Екологи, зі свого боку, відмічають, що результат санітарної обрізки дерев в значній мірі залежить від того, хто і як її проводить.

В КП «Управління комунальним господарством» пояснюють, що санітарна обрізка проводиться в період мінімальної циркуляції соків дерев – тобто, ранньої весни до того, як на гілках розкриються бруньки, або пізньої осені після того, як опаде листя. Перш за все, до уваги береться вік зелених насаджень.

«В свій час у Вишневій громаді садили такі дерева, які швидко ростуть (наприклад, тополі) – для того, щоби швидко озеленити місто. Зараз ці дерева вже пережили свій граничний термін. Але для того, щоби їх не видаляти, за деревами встановлений спеціальних догляд. Наприклад, своєчасно зрізається омела, яка забирає у дерева життєві соки. Також здійснюється обрізка сухих та аварійних дерев, щоби у разі падіння вони не пошкодили людей чи автомобілі», – пояснюють нам в УКГ.

Там визнають, що на території Вишневого та Крюківщини чимало аварійно-небезпечних дерев. Потрібно видаляти пишну крону, оскільки під час сильного вітру дерево може впасти. Нагадаємо, що минулого року була принаймні одна сильна буря, яка пошкодила кілька дерев і зломила на них досить великі гілки. Без попередньої обрізки, такі дерева могли би впасти цілком, що є дуже небезпечним. Дуже часто дерево, на перший погляд, видається здоровим, але після огляду стає зрозумілим, що є дупла, воно трухляве всередині. Згадаємо, що в Києві щороку трапляються смертельні випадки, пов’язані із падінням дерев.

Фахівці вважають, що санітарну обрізку дерев проводити необхідно. А видалення омели (хоч і виглядає досить радикальним, але інакше вилікувати дерево неможливо) – підвищує термін життя зелених насаджень. Звісно, це не заперечує того факту, що санітарна обрізка має проводитися обережно і професійно.

 

Озеленення – 2020

Квіти:
Петунії – 4000 од.
Сурфінії – 1000 од.
Агератум – 1000 од.
Тагетис – 800 од.
Цинерарії – 100 од.
Лаванда – 80 од.
Кущі та дерева:
Церціс – 25 од.
Глід махровий – 10 од.
Псевдоакація – 10 од.
Катальпа звичайна – 11 од.
Береза повисла – 10 од.
Липа дрібнолиста – 5 од.
Липа дрібнолиста (саджанці до 1 року) – 10 од.
Клен – 8 од.
Спірея вангутта – 25 од.
Ялівець віргінський – 156 од.
Пухироплідник – 172 од.
Алича червона декоративна – 6 од.
Клен білозерський – 11 од.
Клен червоний – 2 од.
Самшит – 20 од.
Ялівець горизонтальний – 20 од.
Ялівець пірамідальний – 14 од.