ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ
Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Головна

Ілля Діков: «Мене завжди цікавить кінцевий результат»

Ілля Діков: «Мене завжди цікавить кінцевий результат»(Інтерв’ю з міським головою м.Вишневе щодо децентралізації і територіального об’єднання громад )

-Іллє Валерійовичу, Ви вже маєте достатній досвід роботи в органах місцевого самоврядування. Також працюєте в комісії зі стратегічного планування Київської ОДА, тобто добре володієте ситуацією в районі і області. Як так, що наші сусіди вважаються самодостатніми, а додаткове навантаження на соціальну інфраструктуру дають нам? Чи вигідно нам з ними об’єднуватися?

- Перша позиція у форматі об’єднанняце спільна межа. Всі ті населені пункти, що проходять у нас по межідійсно самодостатні. Починаючи від столиці нашої рідної України і закінчуючи Святопетрівським. Це ті населені пункти, які мають за що жити і за що розвиватися. Ті, які отримують дотації, з нами спільної межі не мають, вони знаходяться трохи подалі. Якби була спільна межа, я б, в першу чергу, поїхав би до цих людей. Тому, що з ними - простіше. А мене, як міського голову, завжди цікавить кінцевий результат самого об’єднання громад, а саме - надходження в бюджет додаткових коштів, про що розповідалося на форумі, присвяченому децентралізації. А це - ПДФО - податок на доходи фізичних осіб, плата за надання адміністративних послуг, 5% акцизного податку, податок на майно (нерухомість, землю, транспорт). І, відповідно, ценемалі кошти. Звичайно, все це відносно. На сьогоднішній день ми маємо немалі проекти. В нас близько 40 проектів, які потрібно реалізовувати. Це пов’язано з медициною, освітою, соціальною інфраструктурою, ЖКГ. Це великі кошти, і вже через 2-3 місяці нам знадобиться близько 1 мільярда гривень. Іх потрібно буде звідкись брати. Тому формат добровільностіце відносно. Трохи складно їм буде перейти через все це. В селах розповідають, що з погляду доступності до послуг, це буде гірше для них. Не знаю чому, але більшість населених пунктів користується нашими комунікаціями. І тому певні послуги все одно їм надаються в нашому місті. Тому, що соціальних садочків у нас 7, а у них - по одному. При цьому вони ростуть і розвиваються з висотним будівництвом. І це відбувається швидкими темпами. Ледь не один раз в 2-3 тижні здається будинок. Як правило, нове житло купують молоді сім’ї. Малі дітки потребують дитячих садочків і шкіл. А за планом я, наприклад, не бачив, щоб у них були передбачені садочки чи школи. Так, вони будуються, але, в основномукомерційні. Якщо взяти в розрізі, то садочок це 4-5 тисяч гривень на місяць, а школа – від 10 тисяч гривень. З батьків мало хто може собі дозволити щомісячно витрачати на дитину такі кошти. Тому існує дуже багато нюансів, сподіваюсь, в подальшому вони будуть обговорюватися. І, відповідно, будемо бачити до чого ми прийдемо.

- Але ж, як Ви зазначали, у нас бюджетоутворююче місто. Дуже великий процент коштів Вишневе дає району. І, в той же час, ті населені пункти, що, начебто, самодостатні, скидають нам свої каналізаційні стоки, і дають навантаження на соціальні мережі…

- У нас відсотків на 80 місто у цьому плані автономне. Дякуючи ПАТ «АК «Київводоканал», який приймає каналізаційні стоки. Але всі комунікації з цих населених пунктів проходять через наше місто, і повністю знаходяться на балансі наших комунальних служб, які їх ремонтують і обслуговують, надають якісні послуги. Що стосується освіти, то з цим дуже важко, тому що дітей дуже багато. Цього навчального року в групах близько 50-60 дітей по списку. Особливо в перших-третіх класах, яких у школах по 6-7 класів. Це дуже складне питання, але будемо потроху його вирішувати. Дякуючи тому, що у нас повна співпраця з районом. У нас є багато наших представників в районній раді, і з керівництвом районної державної адміністрації у нас непоганий діалог. Відповідно, у цьому році нам багато у чому допомогли. В наступному році плануємо продовжити співпрацю в цьому напрямку. То ж будемо максимально реалізовувати все заплановане.

 

Дякуємо за розмову.