ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Олена Лісовська про те, як вберегти себе від вірусних захворювань

Олена Лісовська про те, як вберегти себе від вірусних захворюваньЗавідуюча Амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 2 попереджає вишнівчан про небезпеку грипу та ГРВІ.

Саме восени вірогідність простудних захворювань найвища. Здавалося б укріплений за літо імунітет може справитися. Та імунний захист в осінній період падає через зниження температури повітря та часті дощі. Це, в свою чергу, призводить до гострих респіраторних вірусних захворювань. Тож будь яку хворобу краще попередити, аніж лікувати.

Варто приділити увагу харчуванню, відпочинку, прогулянкам на свіжому повітрі і, звичайно ж, важливо робити профілактику грипу та ГРВІ. А це, передусім, вакцинація.

В цьому році прогнозують три різновиди вірусу грипу: Мічиган, який є різновидом штаму грипу H1N1, або так званий «свинячого грипу» - у хворих різко піднімається температура, іноді до 40 градусів, і тримається до трьох діб і більше. Не менш небезпечним є вірус Сінгапур H3N2, який може приводити до смертельних наслідків. Найчастіше ним заражаються діти і люди похилого віку, у яких розвиваються ускладнення у вигляді важких пневмоній. Вірус Колорадо не призводить до таких серйозних ускладнень і летальних наслідків, як попередні. Однак може стати причиною локального спалаху захворювання, наприклад, в школі.

Харчування. Восени варто приділити увагу повноцінному харчуванню. Слід збільшити кількість продуктів, що є джерелом вітаміну С. Раціон повинен бути різноманітним. Вживайте продукти, які містять велику кількість вітамінів, мінералів. Перевагу віддавайте м’ясу, рибі, кисломолочним продуктам, свіжим овочам та фруктам. Корисні чаї та відвари з шипшини теж будуть у нагоді.

Відпочинок. Дотримуйтеся режиму праці та відпочинку. Звернуть увагу на сон – не менше 7-8 годин на добу. Під час сну нормалізується робота імунної системи і активно відновлюється робота всіх органів. Виснажений організм вразливий до вірусних та бактеріальних інфекцій. Тому такі люди частіше інших застуджуються.

Прогулянки. Гуляйте частіше на свіжому повітрі незважаючи на погоду. Зміцнити імунітет можна й загартовування організму, однак починати це потрібно влітку.

Вакцинація. Її краще робити в жовтні, перед початком епідсезону. Бережіть себе та будьте здорові!