ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Парк тільки виграє від сусідства з музеєм

Парк тільки виграє від сусідства з музеємВадим Бухаров про те, як люди приносять до історичного музею Вишневого цінні експонати із власних колекцій та свої плани зробити скульптури за мотивами кращих фарфорових статуеток нашого заводу кераміки.

-          Вадиме Геннадійовичу, Ваша виставка на дитячому фестивалі професій привернула увагу не тільки, власне, дітей…

-          Так, до мене підходило багато людей. Характерно, ніхто не сказав, що історичний музей нам не потрібен. Бажали нам успіху, питали про плани. Особливо хочу згадати Павла Приходька. Уявляєте, людина прийшла і подарувала музею колекцію експонатів часів Київської Русі. Бронзова застібка черняхівської культури, накладка кінської збруї, пряжка, один з перших християнських хрестиків на нашій землі, амулет «засіяне поле» – це символ, який використовувався ще трипільцями. Дуже цінні речі. Міг продати їх колекціонерам, а він підійшов до мене на фестивалі і сказав: «Хочу передати музею, хай люди бачать!»

-          Отже, музей ще немає приміщення, але вже є експонати, які можна виставити на полички?

-          Є і чимало. За неповний рік фонди музею збільшилися в три рази. Нумізматика, скіфська колекція, фарфор із нашого заводу кераміки – все це принесли нам небайдужі мешканці міста, які хотіли би зберегти історію Вишневого для нащадків. А щодо приміщення – так, це складне питання. Сподіваюся, його буде вирішено якнайшвидше. Я не можу зберігати експонати в підвалі школи, а черепки скіфської кераміки, яким більше двох тисяч років, у власному гаражі.

-          Яким Ви бачите майбутній музей Вишневого?

-          Це має бути сучасний комплекс зразка 21 століття. Музейна справа не стоїть на місці, уявлення про те, як має виглядати музей, як представити експонати, сильно змінилося за останні кілька десятиліть. Сподіваюся, скоро все зможете побачити на власні очі. Так, існують певні проблеми. Я хотів би бачити музей на в’їзді до нашого міста, справа по вулиці Київській. Але є заперечення. Люди вважають цю зелену зону логічним продовження парку, який має бути, відповідно, по лівий бік від вулиці Київської. Я цілком згодний. Але зрозумійте, що музейні експозиції під відкритим небом тільки прикрасять парк, а не зіпсують його.

-          Ви плануєте на додачу до музею ще й експозиції під відкритим небом?

-          Так. Ви всі бачили дерев’яні скульптури біля нашого стадіону. На мій погляд, дуже гарні. Вони зроблені за мотивами народних казок та старих мультфільмів. Так от, я пропоную виконати щось подібне, але на основі кращих фарфорових статуеток нашого заводу кераміки. Це ж справжні витвори мистецтва, які відомі на весь світ. На мій погляд, парк тільки виграє від такого сусідства. Є у нас і запасний варіант – музей переїжджає до приміщення старого кінотеатру. Теж непогано, але експозицію навколо там не влаштуєш.

-          Скажіть, чи буде цікавою людям історія нашого міста? Все ж таки Вишневе досить молоде місто, яке не має глибокої спадщини…

-          Повністю незгоден. Розмова не тільки про місто, яке отримало відповідний статус у 1971 році. Є історична місцевість Вишневого. Тут жили люди щонайменше з часів Київської Русі. До речі, в майбутньому ми плануємо разом із школярами на літніх канікулах проводити археологічні розкопки. Все це наша історія, вона розпочалася задовго до того, як Вишневе почали називати Вишневим. В XIXстолітті тут будувалася залізниця, згодом оселилися кілька дворянських родин. Сюди приїжджав Стравінський…

-          У Вишневе, тобто, на це місце, яке згодом стало Вишневим, приїжджав всесвітньовідомий композитор Стравінський?!

-          Так, Стравінський приїжджав до своїх родичів Мигаїв. Про Мигаїв і Стравінського потрібна окрема розмова, обов’язково поговоримо наступного разу. З 1928 року наша станція перетворюється на центральний штаб, який займався будівництвом КіУРу – Київського укріпрайону, що розтягнувся на 85 кілометрів. Неподалік від нас – фактично, у пішохідній досяжності – розташований знаменитий ДОТ №205, звичайно відомий під назвою «ДОТ лейтенанта Вєтрова». Це я перераховую тільки окремі фрагменти історії Вишневого. Нам є що показати та розказати, де провести екскурсії та чим зацікавити.