ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію?

Увага! Сайт оновлюється. Деякі розділи можуть бути недоступні.
Back Архів

Прапор – один з головних символів міста, держави

Прапор – один з головних символів міста, держави Стрімке поширення місцевої символіки почалося в період утвердження незалежності нашої країни. Сьогодні повсюдне визнання й постійне удосконалення атрибутів міст і сіл цілковито пов’язане з діяльністю місцевих рад, депутатського корпусу, громадськості, зусиллями яких герби й прапори почали утверджуватися в нашому житті, як символи сучасної української державності. Не виняток і м.Вишневе, яке також прагне до удосконалення своїх атрибутів. Слід нагадати, що перший герб нашого міста було прийнято ще за часів СРСР. Другий - за часів незалежності. Перший прапор міста – також в роки незалежності. І ось його зміна.

 - У зв’язку з чим викликана зміна прапора м.Вишневе, який було прийнято депутатами 5-го скликання Вишневої міської ради? - з таким запитанням журналісти звернулися до депутата Вишневої міської ради, члена комісії щодо роботи над новим прапором Павла Бойка. Ось що він нам розповів:

- Перш за все, новий прапор було прийнято у зв’язку з необхідністю його удосконалення. До того ж, багато містян, взагалі, не знають, як він виглядає. Навіть, коли вони бачать, як він розвивається поруч міської ради, не всі впізнають у ньому прапор Вишневого. Хоча він має кольори, які пов’язані з символікою міста, проте, його складно таким чином ототожнювати. Наприклад, що стосується герба міста, то майже всі містяни знають, як він виглядає, впізнають його. Зокрема, у нас є багато продукції з гербом міста. І коли міський голова вітає зі святами, коли ми використовуємо якусь зовнішню рекламу, то завжди присутній герб, який ототожнюється з містом, Вишневою міською радою... На жаль, з прапором у нас такого не відбулося. Були, навіть, такі смішні випадки, коли казали, що це прапор грузинського військово-морського флоту... Тому виникла потреба внести зміни в рішення сесії 5-го скликання Вишневої міської ради. Було створено відповідну комісію, яка займалася розробкою Положення про прапор, його описом. Така комісія працювала. І з часом ці зміни були внесені.

- Кому належала ідея розмістити на прапорі зображення герба міста?

Ця ідея належала міському голові Іллі Дікову. В процесі роботи комісії передбачалося, що це буде полотнище багряного кольору, близьке до вишневого, в центрі якого буде розміщено герб міста. Ми взяли за основу таку ідею. Але згодом комісія визначилася, що краще виглядає і має сильніший посил саме той прапор, який і було затверджено на останній сесії міської ради. А це - три вертикальні смуги: вишнева - біла - вишнева.

Ідея, яку запропонував міський голова – багряне полотнище, в центрі якого - герб м.Вишневе, також гарна. До того ж, герб теж має в своїй основі вишневий, білий та чорний кольори. І коли була вже зроблена відповідна робота, порівнювали ескізи прапорів, то доцільнішим було визнано прапор зі смугами, які частіше застосовуються в геральдиці і прапорах інших міст, а також країн. І комісія зупинилася на цьому варіанті.

- Тобто, дотримуючись геральдичних канонів?

- Так, тому, що ми консультувалися з геральдистами з приводу ідей, які були запропоновані комісією і розглядалися її членами. Слід зазначити, що ми розглядали ще й третій варіант – це також багряне, чи вишневе полотнище, у лівому куті – герб міста Вишневе. Але більшістю голосів комісія і депутати на XXсесії Вишневої міської ради підтримали варіант з трьома смугами та гербом з зображенням посередині Юрія Переможця.

-Дякуємо за розмову.

 Лариса Костенко

   

                                                

Опис прапора:

 

Прапор міста Вишневе являє собою прямокутне полотнище зі співвідношеннями сторін 3:4. Поле полотнища складається з вертикальних смуг- вишневої, білої та вишневої (співвідношення їх по горизонталі рівне 7:1:7, або 7/22+10/22+7/22 частин довжини прапора). Кольори смуг повторюють основні кольори герба. Вишневий колір нагадує про витоки назви міста і відноситься до кольору багряно-пурпурного. В геральдичній традиції це має передавати знак вищої гідності, силу, могутність, благородство, благочестя, помірність, щедрість і покровительство. На середній білій смузі прапора в центрі розміщено герб міста Вишневе. Білий або срібний колір в геральдиці – це чистота і гармонія, невинність, щирість і правдивість, це символ світу, миру і взаємодопомоги. В гербі і на прапорі м.Вишневе білий колір також підкреслює колір квітки вишні. На звороті прапора – його дзеркальне відображення.

 

Секретар ради С.В.Пишний